Umělý kámen - corian, staron, hanex, krion - Kamenické výrobky z technického kamene

Přejít na obsah

Umělý kámen - corian, staron, hanex, krion

Materiály > Umělý kámen
Umělý kámen - CORIAN, HANEX, KRION, STARON

Základní charakteristika
Umělý kámen uvedla firma Dupont na trh v roce 1967 pod názvem Corian®. Jde o pevný, neporézní, homogenní povrchový materiál ve složení cca 70% trihydrát hliníku získávaný z bauxitu a cca 30% akrylátová pryskyřice označovaná též polymetylmetakrylát či PMMA. Je v angličtině nazýván „solid surface“ nebo méně přesně „SolidStone®“ (obchodní názvy různých výrobců jsou např. Bitto, Brilliant, Corian, Dellmond, Dovae, Formica/Surell, Getaart, Getacore, Gibraltar, Goldstone (Bien), Grand Stone, Grapol, Hanex, Harmony, Hi-Macs, Huaxun, Kanger, Kerrock, Koris, Krion, Kuraray, Laminart, Leada, Lechner, Magicstone, Meganite, Mermaid, Monerte, Montelli, Opal, Ordan, Owell Stone, Plexicor, Pytron, Rehau, Schock/Sheer, Solid Top, Staron, Sunmoon, Topstone, Tristone, aj.). V mnohem menší míře je použita jako pojivo polyesterová pryskyřice (Avonite, Polystone).

Hlavní fyzikální parametry
Objemová hmotnost             1,7 g/cm³
Tvrdost                                 2-3 dle Mohse
Pevnost v tahu za ohybu      57-74 MPa
Obrusnost                             kolem 60 mm3 /100 ot. dle DIN ISO 4586 T6
Nasákavost objemová          0,6%
Tepelná odolnost                  100-110°C. Tepelná podložka na odložení horkých předmětů je nutná.
Chemická odolnost               produkt bude poškozen působením HNO3, HCl, CH2Cl2
Teplotní roztažnost               1 mm/m při změně teploty o 30°C (30,5*10-6 K-1 DIN 51045)
Ekologické parametry           vyhovuje normě 51 NSF/ANSI Standard pro styk materiálu s potravinami, díky zcela uzavřenému povrchu vůbec nepodporuje růst baktérií. Vyhoví normě GreenGuard Indoor Air Quality Certificate

Výhody a nevýhody při použití jako povrchový materiál

Výhody:
  • Neviditelné spoje na delších výrobcích (bezespárová technologie)
  • 100%ní barevná stejnorodost
  • Možnost oprav povrchu
  • Možnost oblých hran, dřezy ze stejného materiálu jako pracovní deska (termoforming)
  • U některých barev translucentní efekt, možnost vložení LED diod
  • Odolné vůči mikroorganismům - Teplý na dotyk

Nevýhody:
  • Nízká tvrdost a vyšší nasákavost
  • Dostačující chemická odolnost
  • Nižší tepelná odolnost (poškození cigaretou)
  • Vyšší tepelná roztažnost (pro běžný kuchyňský provoz ale zcela irelevantní)

Návrat na obsah